Deniz altında beton kürelerle uzun süreli enerji depolanıyor

Deniz Altında Beton Kürelerle Uzun Süreli Enerji Depolanıyor

Açık deniz rüzgar türbinleri yaygınlaştıkça bu sistemlerden üretilen enerjiyi uzun süreli ve ucuz şekilde depolamak önem kazanıyor. Deniz dibine inşa edilen beton küreler ile uzun dönem enerji depolama konusunda çalışmalar yapan Sperra Enerji adlı şirket, Kaliforniya açıklarında deneme yapmak için çeşitli finansal destekler almıştır. 

ABD Enerji Bakanlığı’ndan 4 milyon dolarlık destekle beton kürelerin 3D beton yazıcısı ile inşa edilmesi, Almanya’dan da 3,7 milyon Euro desteğiyle kürenin içindeki suyu boşaltıp dolduran pompa ve türbin olacak makine için finansman sağlayan şirket, enerji depolama konusunda atılım yapmayı hedefliyor.

Pompajlı hidroelektrik elektrik depolama tesislerine benzer maliyetlere sahip olmasının yanı sıra arsa gereksinimi olmadan doğal yaşama zarar vermeden kurulabilmesi gibi avantajları bulunan bu yeni teknoloji, modüler bir şekilde kullanılabilme özelliğine sahiptir.

*Almanya’da inşa edilen 1/10 boyutundaki küre, 100 metre derinlikteki bir gölde başarıyla test edilmiştir.

Deniz altında kullanılan beton kürelerin çalışma prensibi oldukça basittir. Yüzey basıncında hava ile doldurulan küre, 700-800 metre derinliğe indirilir. Alt kısmında çift taraflı çalışan bir pompa bulunan küre, deniz suyu ile doldurularak elektrik üretimini gerçekleştirir. Depolama gerektiğinde ise içerisindeki su boşaltılarak tekrar şarj edilir.

Sperra Enerji tarafından geliştirilen bu sistem, nakliye ve üretim maliyetlerini azaltmak adına liman kenarlarında 3D Beton pompalarıyla beton blokların üretimini gerçekleştirmektedir.

Sperra Enerji’nin planları arasında, batarya bloklarının 10 metre genişliğinde, 500 kW güç üretebileceği ve 600 kWs enerji depolayabileceği belirtilmektedir. Bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte, rüzgar enerjisinin depolanması konusunda önemli bir adım atılmış olacaktır.

Elektrik bataryasının verimliliği %70-80 arasında değişmektedir ve rüzgar enerjisi fazlasının depolanmasında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Beton kürelerle enerji depolama sistemi, ilerleyen dönemlerde daha da geliştirilerek yaygınlaşacaktır.

Geniş çapta kullanılması durumunda, deniz altı enerji depolama sistemleri, rüzgar enerjisinin daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır. Bu yolla, sürdürülebilir ve çevre dostu enerji depolama çözümleri geliştirilebilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir